Memrise

Memrise säger sig bygga på modern forskning kring inlärning och tränar ord- och begreppförståelse. Programmat kan användas både för att träna främmande språk, ämnesspecifika begrepp och synonymer. Memrise tillför ett tävlingsmoment till det annars monotona “gnuggandet” av begrepp och glosor. Varje begrepp tränas på flera olika sätt och programmet tränar 5 ord i taget och de ord man missar kommer tillbaka så många gånger det behövs.



Läraren kan skapa en kurs och lägga in “levels” bestående av begrepp, men kan också lägga till video, bild eller ljudfil som förstärkning. Själv brukar jag lägga till någon typ av media som förstärker det vi gått igenom på lektionen; ofta ett klipp från en nyhetssida, ett kul youtube-klipp som ger en annan synvinkel på det vi läser om, före veckans glosläxa. Sedan delar jag länken till klippet med eleven som sedan själv klickar sig vidare till nästa nivå.

Det är enormt lätt att lägga in glosorna, antingen en eller en, eller genom att kopiera in från ett kalkylblad. Inspelningsverktyget är intuitivt, och lätthanterat när man väl lagt till kolumnen “audio”. (Instruktion finns i hjälpforumet)




Eleven kan tävla mot sig själv och mot andra som jobbar med samma “kurs”. Eleven kan också skapa egna listor och “memes”, bildassociationer för att komma ihåg orden bättre. Det finns också massor av färdiga “kurser” att välja mellan. Det är användaren som skapar och anpassar innehållet, som inte ger någon möjlighet för läraren att formativ feedback eller bedömning. Man kan inte kommunicera inom systemet, men man kan “följa” andra användare.

Först presenteras fem ord, definition/översättning och eventuell inläsning. Sedan upprepas samma fem ord och eleven får välja mellan olika definitioner, och efter det ska man skriva ordet själv. Med jämna mellanrum repeteras ord som presenteras tidigare. Du kan ange alternativa definitioner, men eleven måste ange exakt stavning, vilket begränsar användbarheten för elever med dyslexi. Det finns också ett tidtagningselement som vissa elever upplever som stressande.
Memrise kostar ingenting att använda. Det finns en “pro”-version, men det enda den tillför är egentligen mer statistik över hur många försök det tar att lära sig ordet. Memrise säger själva i sitt forum att “pro-knappen” mest sitter där för att testa efterfrågan på programmet. Registreringen är enkel: Du registerar ett användarnamn, en e-postadress och ett lösenord ELLER så loggar du in med ditt Google eller Facebook-konto. Det är också lätt för läraren att skapa grupper som du kan använda för att dela dina egna och andras kurser till eleverna, som ansluter sig genom att du antingen skickar dem en länk, eller att du direktansluter dem genom att ange deras e-postadresser.

Memrise har fungerat väl i alla testade webb-läsare, på både Mac och PC. Det finns appar till både IOS och Android, och om du sätter en påminnelse så talar telefonen om för dig när det är dags att träna och hur länge. Dock kan du bara skapa och redigera kurser från datorn. Hjälpfunktioner finns på engelska, och om man googlar så finns det också gott om instruktionsfilmer.

Sammanfattningsvis är Memrise ett verktyg för inlärning och repetition av enkla fakta, ord och begrepp. Det är ett verktyg som ger eleven möjlighet att självständigt träna och utveckla framför allt sitt ordförråd. Det är ett ohyggligt prisvärt verktyg, med ett enkelt spelupplägg och tävlingsmoment som passar många elever.


1








10
Användarvänlighet - lärare










Användarvänlighet - elev










Tillgänglighet (plattformar)










Fun-factor










Inlärningsnytta










(Den här recensionen utgår från Skolverkets checklista för kvalitetssäkring av digitala hjälpmedel)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok