Google Teckningar

Många är vi som ibland suckat över Google Docs tråkiga layout. Eleverna har gärna velat göra snygga dokument i Pages i stället för att lämna i ett GD i Classroom. Vi var många som blev överlyckliga när GD lade till en kolumn-funktion och vi slapp mecka med tabeller, men att infoga bilder är fortfarande inte så kul.

När vi på Falkenbergs gymnasieskola nu går från Mac till Chromebook känns det ännu viktigare än förut att hitta attraktiva alternativ för att behålla möjligheten att göra kreativa saker på tidsbesparande och praktiska sätt. Därför kommer jag att försöka att presentera de tillägg, appar och funktioner jag använder och kan rekommendera, för egen del och för arbete i klassrummet. Först ut är Google Drawings, Teckningar.

Du hittar Teckningar genom att gå till Nytt i din Google Drive. Tyvärr är det inte en standardfunktion, så du får klicka dig vidare genom Mer.



Programmet skapar en standardarbetsyta i formatet 4:3, men denna kan lätt anpassas genom Arkiv->Sidinställningar för att t ex skapa ett blad i A4-format eller digital Infografik i varierande format.

Ju större arbetsyta, desto längre ut zoomar programmet. Zoomen är lite klurig; det gäller att komma ihåg att stänga av den när man ska börja arbeta.



I programmet har du tillgång till Google Docs alla 800 typsnitt, en WordArt-funktion, kan infoga och redigera många olika former och linjer, inklusive ett antal intressanta "anslutare" som låter dig koppla ihop och visa en ordning i bilder och textrutor. Detta kan även användas till att göra interaktiva uppgifter eller provfrågor (se separat inlägg!)



Men det bästa tycker jag är bildinfogningsverktyget! (Vilket ord!!!) Aldrig har det varit smidigare att hitta bilder! Naturligtvis kan du själv ladda upp bilder från din dator, lägga till från din Drive, precis som i Docs lägga till via en webb-bildadress, men du kan också infoga bilder direkt från ditt Google Foto-konto, snabbt ta en ögonblicksbild med webb-kameran ELLER använda sökfunktionen.



Det finna med sökfunktionen är att den bara visar bilder som är tillåtna att använda och redigera, vilket begränsar, MEN förenklar urvalet enormt! Är man lite kreativ med sina sökord kan man hitta massor av väldigt användbara bilder. Genom att använda filformat i sin sökning och söka .png-filer kan man få bilder med transparent bakgrund och bygga sina egna "landskap".

Du kan också infoga länkar, som när du sparar ner din teckning i PDF-, JPG-, PNG- eller som vectorgrafik, fortsätter att vara "live"

Jag har haft oerhört roligt med Teckningar de senaste dagarna. Hoppas du har det också!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok