Google Teckningar för övning och examination

För lite sedan lade jag ut ett inlägg om Google Teckningar och utlovade då ytterligare ett inlägg om hur Teckningar kan användas tillsammans med Classroom. Här kommer det!

En Google Teckning kan delas och redigeras precis som vilket annat Drive-dokument som helst. Det innebär en del roliga möjligheter tillsammans med Classroom, där du kan använda visuella uppdrag som t ex tidslinjer, klicka-dra eller ordna olika element. När eleven är klar lämnar hen in uppgiften som vilken annan som helst, och du kan kommentera och bedöma.

Övningarna kan vara av olika karaktär. På bloggen Ctrl-Alt-Achieve listar med dessa som olika kategorier:
Färdiga mallar med element där eleven bara redigerar elementens läge.
Halvfärdiga mallar där eleven redigerar elementens innehåll och/eller läge.
Uppdrag där eleven skapar en teckning från scratch.

Man kan också tänka sig ett skapa en tidslinje där eleven placerar redan givna händelser och fyller på med information om dessa. Eller ett kopplings-schema. Eller ett kretslopp. Eller ett Venn-diagram. Eller en essay-burger... Eller helt enkelt någon annan mall eller diagram där eleven fyller i information.

De flesta elever kommer igång mycket lättare och hinner mycket längre om de slipper skapa ramen för sitt arbete, och i de allra flesta lägen är det ju inte produktens estetiska originalitet vi vill bedöma, utan dess innehåll. Många av de visuella modeller och figurer som vi ofta ber eleverna göra på papper kan överföras till en digital version utan att det blir krångligare.

För att dela en uppgift i Classroom gör du helt enkelt i ordning din mall först. Sedan skapar du en uppgift i Classroom, och när du bifogar väljer du att göra en kopia till varje elev. När eleven lämnat in kan hen inte redigera utan att ta tillbaka inlämningen, precis som med ett drive-dokument. Du kan också kolla versionshistoriken, och om eleven är helt fel ute återställa en tidigare version och skicka tillbaka till eleven med kommentarer.

Om du har oturen att inte kunna använda Google Classroom av någon anledning så torde det fungera på liknande sett med tillägget Doctopus.

Fler resurser för Google Teckningar hittar du på Ctrl-Alt-Achieve


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok