Elevrådet - Plats att plugga hemma på distans

Det här inlägget är uppdaterat 16/4 2020 för att passa om du pluggar hemifrån och kommer att handla om hur man skapar bra rutiner och en funktionell studieplats hemma.



Handen på hjärtat: Hur lätt är det inte att man kommer hem, tar en macka, plockar fram böckerna, men lägger sig på soffan och försöker plugga med tvn som sällskap? Och hur SVÅRT är det inte att inte fastna där! Och när man distanspluggar för att man inte KAN gå till skolan och alla dagar flyter ihop för att inget är som det brukar, hur svårt är det inte att man fullständigt tappar rutinerna.

Självklart behöver man en stund på soffan ibland och man måste ha rast även när man pluggar hemifrån, men om man låter soffan att vara för att slappa och ställer i ordning ett särskilt ställe att studera på är det lättare att fokusera på det man behöver göra; slappa i soffan och plugga på studieplatsen.


Det allra bästa är ju om man kan göra så mycket som möjligt av skolarbetet i under skoldagen, men har du ett bra schema kan det vara svårt att hitta raster som är tillräckligt långa. Och är man hemma måste man ju kanske hinna laga mat själv OCH äta på lunchrasten.

Ibland är det också svårt att hitta bra ställen att plugga på i skolan och när man inte får gå dit är det extra viktigt att vara organiserad. Man vill ju inte lägga tid på att hålla på att leta efter rätt grejer var enda gång man ska sätta sig och plugga!


Hur visar man att man aktiv på lektionerna och impar på lärarna när man inte träffas i klassrummet? Det finns några enkla knep:
Om du har videolektioner så ha din kamera på och hälsa när du loggar in!
Ställ frågor och ge kommentarer i chatten; det hjälper både dig och andra!
Om du inte förstår instruktionerna, så kontakta läraren med en gång - vänta inte till sista minuten!
Lämna in lektionsuppgifterna i tid, även om det inte är helt klar eller det är perfekt! Om du inte hann med det läraren planerat på lektionen fast du jobbade fokuserat KAN det ha varit läraren som planerat fel!

Den sorgliga sanningen är att efter 1 dag har man glömt mer än hälften man lärt sig på lektionen. Om man inte repeterar. Helst ska man titta igenom sina anteckningar eller diskutera materialet med någon första gången ca 10 minuter efter lektionen. Det kan man göra även hemma: Använd sociala media eller videokonferensverktyg för att plugga tillsammans! Du sparar jättemycket pluggenergi genom att gå igenom vad som hänt under dagen och sammanfatta för dig själv.

Ett av de allra bästa knepen att plugga, som faktiskt inte ens känns som att plugga, är att äta middag ihop med familjen på kvällen och prata om vad man gjort under dagen. Genom att diskutera det som man gjort på lektionerna och de fakta men lärt sig sätter det sig automatiskt ännu lite bättre. Och man kan få mer kunskap på köpet genom föräldrar och syskons input!

Family eating at a table (2)

En studieplats kan se ut precis hur som helst! Det viktiga är att man har ett ställe att sätta sig, där man kan vara relativt ostörd. Lägg fram allt du behöver för lektionen och även om du inte har en bestämd tid för att träffa din lärare på nätet så försök att hålla dig till ditt vanliga schema. Och gå inte direkt från sängen till skrivbordet! Ta gärna en promenad innan du sätter igång, och en promenad när skoldagen är över, även om du jobbar hemifrån.

Om andra är hemma också, så var noga med att vara tydlig med att du inte vill bli störd! Du är ju på skolan fast du är hemma och du måste få fokusera på dina studier under dagen! Sätt upp en lapp på dörren! Om du har många "arbeten" att göra så kan det vara bra att ha till exempel en Pomodoro-tajmer, som både minskar risken att du blir distraherad i onödan och blir påmind att resa dig upp och ta pauser.


Och du: Om du har bekymmer med uppkoppling eller något annat, så låt dina lärare veta det! De vill att du ska lyckas och kommer att försöka hjälpa dig! 


Utrustning för din studieplats 
  • Ett antal pennor av olika slag
  • Sudd
  • Pennvässare
  • Färgpennor
  • Gradskiva
  • Linjerat och rutat papper
  • Post-its
  • Dator- och telefonladdare
  • Skrivbordsunderlägg (gärna med kladdpappersfunktion!)
Sån't som är bra att ha hemma 
  • Linjal
  • Gem, klister, färgpennor, hålslag, häftapparat och annat bra och ha.

Har man ont om plats kan det vara bra att plugga vid köksbordet. Gör i ordning en låda och lägg allt du behöver i den! Om du har plats i ditt rum så skapa en plugghörna, allra helst vid ett skrivbord så du kan jobba ergonomiskt, men bästa arbetsställningen är att byta arbetsställning, så du kan växla mellan skrivbordet och sängen: Huvudsaken är att du har de saker du behöver inom räckhåll.


Så hur ser din studieplats ut? Länka gärna in en inspirationsbild i kommentarsfältet! Prenumerera för att inte missa nästa pluggtips!
Tack, Linda, Cassy och Musa för hjälpen!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok