Elevrådet - Plats att plugga hemma

Det förra inlägget handlade om att vara rätt utrustad i skolan. Det här kommer att handla om hur man skapar en funktionell studieplats hemma.


Handen på hjärtat: Hur lätt är det inte att man kommer hem, tar en macka, plockar fram böckerna, men lägger sig på soffan och försöker plugga med tvn som sällskap? Och hur SVÅRT är det inte att inte fastna där! Självklart behöver man en stund på soffan när man kommer hem, men om man låter soffan att vara för att slappa och ställer iordning ett särskilt ställe att studera på är det lättare att fokusera på det man behöver göra; slappa i soffan och plugga på studieplatsen.


Det allra bästa är ju om man kan göra så mycket som möjligt av skolarbetet i skolan, men har du ett bra schema kan det vara svårt att hitta raster som är tillräckligt långa. Ibland är det också svårt att hitta bra ställen att plugga på i skolan. Och man vill ju inte lägga tid på att hålla på att leta efter rätt grejer var enda gång man ska sätta sig och plugga! Och man vill ju inte hålla på att släpa hur mycket som helst fram och tillbaka.


Den sorgliga sanningen är att efter 1 dag har man glömt mer än hälften man lärt sig på lektionen. Om man inte repeterar. Helst ska man titta igenom sina anteckningar eller diskutera materialet med någon första gången ca 10 minuter efter lektionen. Du sparar jättemycket pluggenergi genom att gå igenom vad som hänt under dagen när du kommer hem. Ett av de allra bästa knepen att plugga, som faktiskt inte ens känns som att plugga, är att äta middag ihop med familjen på kvällen och prata om vad man gjort under dagen. Genom att diskutera det som man gjort på lektionerna och de fakta men lärt sig sätter det sig automatiskt ännu lite bättre. Och man kan få mer kunskap på köpet genom föräldrar och syskons input!

Family eating at a table (2)

En studieplats kan se ut precis hur som helst! Det viktiga är att man har ett ställe att sätta sig, där man kan vara relativt ostörd, och där man har tillgång till den utrustning man behöver utan att behöva slösa tid på att leta. Det är bra att använda någon typ av blockeringsprogram till telefonen och datorn, till exempel en Pomodoro-tajmer, som minskar risken att du blir distraherad i onödan (Ett inlägg om Pomodoro och block-appar kommer!) eller att helt enkelt lägga telefonen i ett annat rum.


Utrustning för din studieplats 
 • Ett antal pennor av olika slag
 • Sudd
 • Pennvässare
 • Färgpennor
 • Gradskiva
 • Linjerat och rutat papper
 • Post-its
 • Dator- och telefonladdare
 • Skrivbordsunderlägg (gärna med kladdpappersfunktion!)
Sån't som är bra att ha hemma 
 • Linjal
 • Gem, klister, färgpennor, hålslag, häftapparat och annat bra och ha.

Har man ont om plats kan det vara bra att plugga vid köksbordet. Gör i ordning en låda och lägg allt du behöver i den! Om du har plats i ditt rum så skapa en plugghörna, allra helst vid ett skrivbord så du kan jobba ergonomiskt, men bästa arbetsställningen är att byta arbetsställning, så du kan växla mellan skrivbordet och sängen: Huvudsaken är att du har de saker du behöver inom räckhåll.


Så hur ser din studieplats ut? Länka gärna in en inspirationsbild i kommentarsfältet! Prenumerera för att inte missa nästa pluggtips!
Tack, Linda, Cassy och Musa för hjälpen!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Lärarrummet - Skapa gruppkänsla med nya elever

Äntligen är vikariepärmen färdig!