Föräldramötet - Krypin för studier

Vi som är föräldrar och lärare är oftast mycket bra på att tala om för våra ungdomar ATT de ska plugga, men det är inte alltid att vi ger dem bästa förutsättningarna för genomföra HURet. Det här blogginlägget kommer att handla om vikten av en egen studiehörna.



Egen och egen... Det är faktiskt inte nödvändigt med ett helt eget och avskilt ställe, men en plats i hemmet som är avsedd och avsatt för studier underlättar för de barn och tonåringar du har i ditt liv att göra sitt bästa. Studieplatsen ska INTE vara framför tvn, där syskon eller föräldrar spelar spel eller där en råkar få plats just idag, utan hjälp dina barn och ungdomar att hitta ett ställe där den utrustning de behöver finns, och där det finns möjlighet att arbeta ergonomiskt och med god belysning!

Om du har möjlighet och utrymme är det bra att se till att det finns en lite mer ostörd plats. Jag vet familjer som har en plugghörna under trappan i radhuset där det står ett skrivbord fullt utrustat med pennor, papper, tejp och annat man kan behöva. Det är centralt i huset, så man behöver inte känna sig ensam, men ändå avskiljt. En av mina elevers mamma, ensamstående med tre barn i en tvåa, gjorde istället i ordning en plugglåda; En låda som alltid står på samma plats i köket, med all utrustning som kan behövas och dessutom ett par hörselkåpor. IKEA har en liten serie som heter Övning och som består av en filt-skärm med fack för prylar, en fotpall och en liten bärbar väska. Jättepraktiskt! (Själv använder jag skärmen för ljuddämpning när jag ska göra ljudinspelningar.)

Utrustning för studieplats i hemmet
  • Ett antal pennor av olika slag
  • Sudd
  • Färgpennor
  • Pennvässare
  • Linjerat och rutat papper
  • Ritpapper
  • Linjal
  • Skrivbordsunderlägg (gärna med kladdpappersfunktion!)
  • Gradskiva
  • Ev. passare
  • Klister
  • Tejp
  • Dator- och telefonladdare

En av de bästa platserna att plugga, särskilt för elever i grundskolan, är köksbordet. Det allra enklaste sättet att hjälpa sitt barn med lärandet är att ställa frågor över middagen (och när det gäller tonåringar inte nöja sig med med de ganska vanliga enstaviga svaren!) Ha schemat uppsatt på kylskåpet och gå igenom ditt barns dag och ställ frågor om vad de gjort på varje lektion, följ upp med frågor om vad de lärt och diskutera, men undvik att föreläsa! Det är utmärkt repetition av kunskaper och ett fantastiskt inlärningstillfälle för hela familjen! Avsluta middagen med att erbjuda köksbordet som pluggplats när det är avdukat och dina barn kan göra sina läxor och småprata med dig medan du diskar.


Nu tänker du säkert att jag romantiserar. Särskilt med äldre barn är det inte alltid så lätt att få insyn i vad som händer i skolan eller alltid att kunna hjälpa till. Men genom att visa intresse, vara envis och ställa frågor uppmuntrar du och föregår med gott exempel. Och man behöver inte kunna allt: Det finns en väldigt stark pedagogisk fördel att tillsammans med någon annan kämpa och försöka lösa en uppgift! Dessutom minskar du den ibland till synes skyhöga tröskeln att ta itu med förberedelserna inför nästa dags lärande, hemuppgifter eller pluggande till prov genom att hjälpa tonåringen i ditt liv att göra i ordning en plats för studier och se till att de saker som kan behövas finns tillgängliga.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Äntligen är vikariepärmen färdig!