Föräldramötet - Redo för skolstart?

Nytt läsår och ett nytt kapitel i din familjs liv? I dagarna har antagningsbeskeden gymnasieskolorna skickats ut och även om det känns som sommarlovet precis börjat är det snart skolstart. Det här inlägget kommer att handla om hur du som förälder kan stötta din tonåring inför gymnasiestarten.

Som förälder kommer du ganska säkert ihåg ditt barns allra första skoldag, kanske till och med din egen. De allra flesta, barn och vuxna, har nog blandade känslor: Förväntan, oro och glädje över det nya och kanske en sorg över det man lämnar. Min erfarenhet som både förälder och lärare säger att de känslorna ofta är desamma inför gymnasiestarten. Våra tonåringar är "stora" nu, men kan fortfarande behöva stöd och uppmuntran inför detta nya kapitel i deras liv.

Det här blogginlägget kommer att handla om hur du kan hjälpa till att ge din tonåring den bästa starten på gymnasietiden och kommer att förklara vissa av skillnaderna mellan grundskola och gymnasieskola. Kommande inlägg kommer att behandla mer specifika saker, som betyg och bedömning, närvarohantering, bidrag och hur du kan stötta din tonåring i hens studier.

Nödvändig utrustning 

Är du en av dem som i slutet av sommarlovet gick och handlade nya "skolsaker" med familjen? För många är minnena av inköp av bänkpapper, sudd och nytt pennfack väldigt starka. I många andra länder är detta fortfarande en stark tradition och i länder som Polen, Tyskland och Korea firas första dagarna av läsåret mer än avslutningen, bland annat genom att föräldrarna ger barnen gåvor. Mitt första tips är att inför skolstarten se till att din tonåring har den utrustning som behövs inför läsåret.

Kalender - Gymnasiet ställer högre krav på eget ansvar och studieplanering. Vilken typ av planeringsverktyg passar din tonåring? Prata om vikten av att ha koll på sin planering och ställ frågor kring hur din tonåring har planerat förut. Vilka verktyg har hen använt: Digital kalender i telefon/dator eller traditionell papperskalender? Båda har fördelar, men många av de elever som jag pratat med upplever att en gammal, hederlig papperskalender ger dem bättre överblick. Vissa skolor använder digitala planeringskalendrar som man kan prenumerera på, t ex i Google Classroom.

Skrivdon - Jo, många skolor använder digitala lärverktyg som lärplattor och datorer, men pennan är absolut nödvändig fortfarande! Utbildningen ska fortfarande enligt Skollagen vara avgiftsfri, men till skillnad från många grundskolor tillhandahåller inte gymnasieskolor "grundutrustning" som pennor, sudd och anteckningspapper. Det är faktiskt ganska "inne" med pappersvaror och man kan beställa massor av roliga saker på nätet, shoppa loss i specialaffärer och till och med på IKEA. Men det viktigaste är:

2 blyertspennor
1 sudd
1 rutat block
1 linjerat block
1 linjal
1 gradskiva


Lärverktyg och läroböcker - Gymnasiet är en så kallad frivillig skolform, men utbildningen får inte medföra orimliga kostnader för eleven. Därför lånar många skolor ut grafritande miniräknare, datorer och läroböcker till eleverna. Det är olika hur detta administreras, men innan din tonåring fyllt 18 är det du som vårdnadshavare som är ansvarig för att ersätta eventuellt skadat eller borttappat material. Täcker er hemförsäkring en förstörd Macbook? En lärobok i historia kan kosta upp till 450 kr att ersätta! Prata med din tonåring om vikten att vårda böcker, digitalt verktyg och eventuell räknare. Det är inte fel att använda bokomslag och det är viktigt att de saker som eleverna använder är märkta med namn och klass så att de kan hitta tillbaka till sin användare om de glöms i studiehall eller klassrum. När jag nyligen hjälpte vår skolbibliotekarie med att ta hand om bokåterlämningen hände det väldigt ofta att eleverna, pga att de inte skrivit sitt namn i böckerna de lånat, lämnade tillbaks någon annans exemplar. På vår skola innebär det att de ändå är ansvariga för att ersätta den bok som fattas!

Ryggsäck eller väska - Som sagt: Många skolor jobbar med digitala lärverktyg, men en ordentlig väska är nödvändig! Eventuell dator/platta behöver kunna transporteras på ett säkert sätt och på alla program ingår en idrottskurs med allt vad det innebär med skor och träningskläder. Ibland behöver både dator, böcker, pärm och block tas hem för läxläsning och provplugg. Ryggsäck är alltid att föredra ur en ergonomisk synvinkel, men en ordentlig axelväska fungerar också. Tänk också på att skolans försäkringar oftast kräver att datorn ska transporteras i en "för ändamålet avsedd" väska, dvs vadderad och vattenavvisande. Ibland tillhandahåller skolan en datorväska, men den rymmer sällan mer än dator och laddare. Trots detta packar eleverna gärna ner extra material i den. Packas en datorväska för full kan det istället skada datorn. Många skärmskador uppstår på just detta vis.

Sömn och mat - Många elever vänder på dygnet under sommarlovet. Hjälp din tonåring att komma rätt och prata om vikten av att hitta tillbaka till bra rutiner. Har ni möjlighet att äta frukost/brunch tillsammans de sista dagarna innan skolan börjar? De flesta har inga problem att komma upp i tid till sommarjobbet, men motivationen är kanske annorlunda när det gäller skolan. Förhoppningsvis har tonåringen i ditt liv kommit in på det alternativ som hen valt i första hand. Om inte kan det behövas lite motiverande pepp. Alternativen är kanske inte så dåliga? Attityder smittar, så förstärk inte din tonårings oro eller besvikelse. Försök att lyfta det positiva!

Vissa har valt en skola lång bort från det trygga hemmet! I ett särskilt inlägg kan du läsa vad ni kan behöva tänka på då!

Sist men inte minst: Ta inte ledigt i onödan! Det händer att familjer åker på semester tillsammans precis i anslutning till skolstart, men undvik detta: Att komma in i gruppen senare, även om det bara är några dagar, upplevs ofta som svårt, orsakar onödig stress för din tonåring och ger sämre förutsättningar att komma in i gemenskapen och rutinerna.

Prenumerera gärna på bloggen för att få fler tips under läsåret!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok