Föräldramötet - Studera på annan ort

I juli kom det slutgiltiga antagningsbeskedet och förhoppningsvis kom tonåringen i ditt liv in på sitt första val. Men om skolan ligger långt ifrån hemmets trygga vrå - vad ska man tänka på då? Säkert har ni redan funderat igenom konsekvenserna, men i det här inlägget kommer jag att ge några råd utifrån mina erfarenheter som förälder och lärare.

Praktiska saker

Prata om situationer som kan uppkomma INNAN de uppkommer och kom överens om en plan: Vad gör du om pengarna tar slut? Vad gör du om du blir sjuk? Vad är ok när det gäller fest och umgänge? Vad händer om man råkar bli full? Det där med sex... Vem tar du kontakt med om du behöver hjälp? Hur tänker du dig läggtider och hur du ska komma upp på morgonen om inte någon väcker dig?

Finansiering:
CSNs hemsida hittar du information om vad som gäller för inackorderingstillägg. Du kan söka om tillägget om skolan ligger längre än två timmars restid från hemmet. Olika regler gäller för olika skolformer, och om den sökta skolan är kommunal är det hemkommunen som avgör om bidrag betalas ut. För övriga skolformer är det CSN (Centrala studiestödsnämnden) som betalar ut bidraget till dig som är vårdnadshavare fram till det att din tonåring fyller 18. Du kan, utöver studiebidraget, som är 1250 kr i månaden, få 1190 till 2350 beroende på avstånd och omständigheter.

Kom överens om en budget tillsammans med din tonåring. Vad ska hen stå för själv och vad ingår i "familjens" kostnader? Till exempel är det sällan hållbart att man har en matbudget på 200 kr om dagen vilket man lätt kan förbruka om man köper färdigmat, äter ute eller fikar på café varje dag.

Försäkringar:
Kolla upp hur er hemförsäkring ser ut. Täcker den om det skulle hända något, eller är det hyresvärdens/skolans försäkring som gäller? Ring upp försäkringsbolaget och kolla med boendet vilka villkor som gäller vid olycksfall och stöld!

Mathållning:
Beroende på boendeform kan det se mycket olika ut med matsituationen. På vissa skolor med internat kan man få helpension, men det kan också finnas möjlighet till egen matlagning. Bor man inneboende kanske matlagningsmöjligheterna är begränsade: Se till att kolla upp! Det kan bli dyrt om man måste äta frukost och middag ute flera gånger i veckan!
Finns det kyl och mikro? Se till att köpa med ett basutbud av havregryn och smörgåsmat som håller länge! Ägg är billig och bra mat, och det tar 3 minuter att koka gröt i mikron. Se recept!
Finns vattenkokare? Nudlar är i sig ingen rolig mat, men med tillsats av lite purjo, skivad svamp eller andra grönsaker duger det om man äter en ordentlig lunch i skolan. Men välj inte de billigaste snabbnudlarna, utan satsa på riktiga nudlar!
Finns det frys? Passa på att hjälpas åt och laga storkok tillsammans med din tonåring när tillfälle ges! Det ger tillfälle till umgänge och livskunskap!
Diskmöjligheter? Det går i nödfall att diska i handfatet.

Utrustningslista:
Utöver kläder och hygienartiklar kan det behövas lite olika saker beroende på boendetyp och standard. Tänk dock på att det är bra att redan från början ha två lakanset och två uppsättningar handdukar. Hushållspapper och näsdukar är alltid bra att ha, och sätt samman ett litet husapotek med plåster, huvudvärkstabletter, sårrengöring och pincett. Nål, tråd och säkerhetsnålar är också bra att ha.

Tvätt:
Om det inte finns tvättmöjligheter, se till att din tonåring har en praktisk väska/säck att frakta smutstvätt i till central tvättstuga, kompis med tvättmaskin eller hemmet. Plastpåsar med skitiga kläder är inte roligt att släpa på tåg!

Internet:
Ingår uppkoppling i boendet eller behöver ni skaffa ett mobilt abonnemang?

Studieplats:
Se till att hjälpa din tonåring att skapa en studieplats. Kanske behövs det en extra lampa för att kunna plugga vid frukostbordet? En väggkalender att kunna skriva upp deadlines och en anslagstavla eller kylskåpsmagneter är bra. Se till att det finns extra pennor, sax, tejp, hålslag och annat som underlättar för tonåringen i ditt liv att kunna studera effektivt. De där sakerna som brukar finnas NÅGONSTANS hemma finns ju inte i ett studentrum.

Kontakt med skolan:
Etablera så snabbt som möjligt en kontakt med din tonårings mentor/klasslärare/handledare: Förklara situationen och lämna kontaktuppgifter. Läraren kan aldrig ta ett föräldraansvar, men kommer att ha lite extra koll om hen vet om situationen. Se till att skolans administration har både adressen till elevens boende, men vårdnadshavares kontaktuppgifter, så all information når er! Var inte rädd för att ta kontakt med skolan om du är orolig! Du har rätt att få reda på eventuella försovningar eller om det behövs lite extra avståndspepp med läxorna!

Hemlängtan och motgångar:
Det sliter i hjärtat när ens barn ringer eller skajpar och är olyckligt, men försök att ta det lugnt. Lyssna färdigt: Vad är egentligen problemet? Vad kan din tonåring göra själv för att lösa situationen? Vem på skolan kan hjälpa till? Det är fullt naturligt att man ibland längtar hem och känner att saker verkar övermäktiga, men du stöttar ditt barn bättre genom att stärka med pepp och uppmuntran än att genast åka dit eller genom att försöka lösa situationen från ditt håll på stört. Hitta tillsammans en plan och be din tonåring återkoppla. Om problemet fortfarande inte är löst får ni hitta en annan strategi, men oftast löser sig saker lättare än man tror.

Backup vid olycksfall eller kris:
Finns det någon släkting eller bekant som finns närmare än er vårdnadshavare? Etablera en kontakt och be dessa vara lite stand-in-föräldrar OM det skulle krisa och behövas en snabb insats tills ni hinner dit.

Att släppa iväg sitt barn första gången är jättetufft, men kom ihåg: Din unge är klok och kompetent och kommer att försöka att göra rätt! Det är ok att göra misstag, och det hör till när man prövar sina vingar. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok