Föräldramötet - Distansundervisning

Homeschooling - Gustoff family in Des Moines 018
Foto:  Iowapolitics.com on Flickr
Regeringen har precis tillkännagett att universitet, gymnasier och vuxenutbildning stänger sina lokaler och undervisningen tillsvidare ska ske på distans. Lärare runt om i landet arbetar nu febrilt på att lösa situationen efter bästa förmåga. Så här kan du hjälpa till.


Om ditt barn är febersjukt och dåligt ska det inte plugga hemma heller. Då får ni ta igen det senare. Men är din tonåring bara lite hostig på normal förkylningsnivå kan han eller hon plugga hemifrån. Stötta med att hitta rutiner för detta.

Detta är inte ett extra lov! Vi vet inte hur länge det kommer att vara, men risken är att lovdagarna under våren faktiskt ställs in, eller att det blir skola på lördagar, eller på sommarlovet om inte distansläsningen fungerar. Det vill vare sig din tonåring, du eller jag.Vi är många lärare som tänker följa vårt schema och undervisa via video-länk och vi förväntar oss att eleverna är med - även om lektionen börjar 8. Så se till att din tonåring kommer i säng!

Var beredd att kanske hjälpa till och åka och hämta material i skolan åt eleven. Allt kan inte skickas digitalt. Skolorna är inte stängda per se, utan där finns personal på plats om man behöver hjälp med att hämta något i skåpet.

Om ni använder Classroom så be att få bli tillagd som vårdnadshavare för att få lite överblick på vad som läggs ut. Det finns säkert liknande funktioner i andra plattformar. Det är viktigare än någonsin att prata med sin tonåring om uppgifter och lärandet!

Det är svårare att plugga på distans. Stötta med tips, men kräv inte att din tonåring pluggar precis som du tycker att den ska. Be hellre tonåringen visa hur den tänker om hen ber om hjälp än att omedelbart förklara. Även om du inte själv behärskar de moment som din unge jobbar med så bidrar du mycket genom att bara lyssna på resonemangen eller ställa frågor som ni tillsammans kan ta reda på svaren till.

Uppmuntra din tonåring att plugga ihop med andra online. Är man symptomfri är det helt ok att umgås IRL också, men man ska vara försiktig och det här är ingen ursäkt att slänga ihop värsta festen.

Vi lärare kommer att försöka vara så tillgängliga som möjligt, men respektera våra arbetstider! Lärandet kan ske dygnet runt, men vi jobbar fortfarande dagtid. Ställ gärna frågor till oss, via mejl eller telefon, men skäll inte! Vi gör alla så gott vi kan!

Nu fixar vi detta tillsammans!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok