Elevrådet - Absolut måste-saker för skolstart!

Egentligen är det inte så mycket att kommentera. För att kunna tillgodogöra dig undervisningen måste du ha rätt utrustning, och även din skola lånar ut dator eller läsplatta till dig så finns det situationer då du kommer att behöva använda "gammaldags" pluggverktyg.

Många grundskolor tillhandahåller pennor, sudd och block till eleverna. Det gör sällan gymnasieskolor, utan du förväntas fixa det själv. Det behöver inte kosta skjortan: Oftast finns det grejer liggande hemma, men annars så kan man köpa billigt i de flesta affärer, t o m på ICA.

Du behöver blyertspennor. Minst två för att slippa gå upp under lektionen eller provet för att vässa (eller för att kunna låna ut till din sämre förberedda kompis). Köp gärna ett 12-pack (ca 35kr) så har du hela året! Om du föredrar stiftpennor är det viktigt med extra "bly". Stiftpennor är dyrare i inköp (ca 10kr styck) men man behöver inte tänka på pennvässare.
https://www.instructables.com/id/Harry-Potter-Wand-Pencils/

En penna ska vara skön att skriva med. Lite granna som trollstaven i Harry Potter - passar pennan handen skriver man bättre! Kolla så att du väljer rätt tjocklek och hårdhet: HB är den vanligaste. Om det står till exempel 2B är det en mjukare penna (som kan göra att skriften blir ganska kluddig) och om det i stället står 2H så är det en hårdare penna som inte ger lika "stark" text.

Stift kommer oftast i 0.5 eller 0.7 mm (ca 10kr för 10-12 stift). Vilken tjocklek man föredrar är också en smaksak. Skriver du smått kan det vara bra med 0.5 för att göra bokstäverna tydliga. (I Japan skriver man med 0.1 mm pennor i skolorna!!!) Har du för vana att trycka hårt när du skriver är stiftpennor ett bra sätt att träna på att skriva lösare, men det kan vara ganska irriterande när stiftet bryts!

Sudd finns i många former. Om man vet med sig att man är bra på att slarva bort sitt sudd kan man köpa sudd som man sätter fast på pennan. (Eller pennor med sudd. Men suddet brukar ta slut före pennan...) Sudd brukar försvinna, så satsa på billigt och mjukt. Ett sudd kostar ca 5kr.
Vem vill inte sudda med Trump!?

Det är inte bara i matten man kan behöva linjal. Men i matten behöver man det definitivt för att få övningshäftet överskådligt och uträkningarna snygga, inte i första hand för att läraren ska tycka bättre om en utan för att det är mycket lättare att läsa sina egna anteckningar. Det är också väldigt bra att använda linjal för att markera övergång mellan nytt ämne när man antecknar i andra ämnen. Mer om detta kommer senare i höst.

En särskild sorts linjal är gradskiva. När du jobbar med vinklar i matten är gradskivan helt nödvändig. Du kanske kan få låna en i skolan, men när du ska plugga hemma behöver du en egen! Om du måste välja mellan en linjal och en gradskiva, så köp en gradskiva! De kostar ca 10 kr, men ibland kan du köpa ett kit med linjal, gradskiva och passare för en billig peng.

Skrivblock är nödvändigt. Vissa föredrar ett block per ämne, andra har ett block för alla ämnen. Huvudsaken är att du har både rutat och linjerat. Det finns "flerämnesblock" med flikar. Problemet med dessa är att man antecknar olika mycket i olika ämnen och de rutade papperna tar kanske slut innan de linjerade. Jag föreslår ett linjerat och ett rutat, helst med hål. Då kan man riva ut dem och samla i en pärm eller sätta ihop för att underlätta provpluggandet. Block kostar ca 16-25kr för ett vanligt kollegieblock och ett flerämnesblock ca 50kr.
Sammanlagd kostnad under 100kr. (Billigaste ca 35kr)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Äntligen är vikariepärmen färdig!