Elevrådet - Fruktansvärt värt att skaffa

Även om man kan klara sig med bara några pennor och ett block blir det så mycket roligare och effektivare att plugga med rätt grejer! Nedan förklarar jag varför jag tycker att man ska ha liiite mer saker i sitt skolstarts-kit.

Vilka verktyg använde du på grundskolan för att planera och organisera dina studier? Gymnasiestudier ställer högre krav på planering och eget ansvar. Det är ingen lärare som kommer att skriva upp på tavlan vilka läxor du har denna veckan eller vilka sidor som ska läsas till provet.

Innan mobiltelefonernas tid hade de allra flesta studenter en papperskalender och det såldes särskilda elevkalender med minikartor, fakta om olika länder och andra bra fakta. Tyvärr finns det få exempel på bra elevkalendrar i Sverige, men några exempel på läsårskalendrar kan man hitta, faktiskt relativt billigt. Till exempel finns den här från Majema för bara 55kr. Vill man lägga lite mer tid och pengar kan man beställa en cool student planner på nätet, till exempel den här. En del kan tycka att det är lite gammalmodigt och klumpigt att ha en fysisk kalender, men många elever som jag har pratat med tycker att de får bättre överblick.
En perfekt kalender för dig som ska börja högskola!

Du kan också använda en digital kalender. Välj en kalender som kan synkas mellan olika enheter så du kan se din kalender på både telefon och dator! Många skolor använder digitala kalendrar som går att prenumerera på, t ex i Google Classroom. Samla så mycket information på ett och samma ställe som möjligt! Till exempel kan du använda "heldagshändelse" som en smart att-göra-lista i stället för en särskild att-göra-app eller listverktyg. Googles kalender finns även som app till Iphone och Ipad, och de flesta kalendrar kan synkas med varandra, även om det kan vara lite kruxigt.

Man kan också göra sin egen planeringskalender genom att skriva ut kalenderblad och sätta in i sin pärm. Det finns också flera PDF-varianter som man kan ladda ner gratis, och här finns också en redigeringsbar studentkalender som du kan anpassa till dina behov!

En pärm är nödvändigt för den organiserade studenten. Även om din skola använder datorn till mycket kommer du att få MASSOR av papper att hålla reda på. Och om man inte har ett bra sätt att organisera detta kommer du ofelbart att tappa bort dem! Och när provet kommer står du där med skägget i brevlådan och får förlita dig på ditt minne, din förmåga att snabbt memorera läroboken och Google. Det är inget effektivt sätt att plugga, och du ska plugga SMART, inte mycket! Skaffa därför en pärm med register, helst med en flik för varje ämne. Ett senare inlägg i den här bloggen kommer att handla om att organisera sin pärm för att bli plugg-proffs.

Ett pennfack är också nödvändigt. Det finns en mängd olika roliga varianter och vissa riktigt seriösa pluggproffs använder till och med necessär för att få med sig allt det som de tycker är viktigt. (Ordet necessär betyder viktigt och är ett låneord från franskan!) Förutom blyertspennor och sudd kan man i sitt pennfack ha en överstrykningspenna för att kunna markera nyckelord och viktiga saker texter man läser och få dem att sticka ut och bli mer minnesvärda när man pluggar. Det finns överstryknings- eller markeringspennor i massor av roliga färger och även sådana som går att sudda. (Att tänka på är att markeringar inte alltid syns om man kopierar sin kompis anteckningar i svartvitt.)

I pennfacket är det också bra att ha en pennvässare, helst en med uppsamlare, så man slipper gå fram till papperskorgen för att vässa, utan kan spara tid och energi och vässa pennan vid sin egen bänk.  Det är också väldigt bra med ett par små, billiga hörlurar med 3,5 mm-uttag för att kunna lyssna på ljudfiler eller se på filmer på UR eller NE.se. Särskilt bra är det när man pluggar språk då en del läroböcker har glosprogram eller sidor där man kan logga in och lyssna på texterna. I ett senare blogginlägg kommer du också få tips på program som gör det lättare att plugga språk.

Post-its och sidmarkörer är också riktigt bra att ha! Du får sällan skriva direkt i läroböckerna, men då kan du skriva din kommentar på en klisterlapp eller en sidmarkör istället och sätta den i boken. När du sedan sammanställt dina anteckningar för att kunna plugga mer effektivt är det bara att ta bort lapparna och boken är lika snygg igen! För kommentarer är det allra bäst att använda bläck- eller kulspetspennor, som det egentligen heter, som inte blir suddiga. Själv har jag helt gått över till suddbara bläckpennor som finns i flera färger.

En enkel mapp är också bra att ha för att transportera till exempel läxpapper fram och tillbaka. Det är ju rätt pinsamt att lämna in ihopskrynklade papper till läraren, och ger inte något speciellt seriöst intryck. Om man har en mapp behöver man inte heller ta hem hela sin pärm, utan kan ta bara det material som är aktuellt, vilket gör det lättare att fokusera. Har man en bra studieplats hemma behöver man bara ta med sig sin mapp, eventuell lärobok och digitalt lärverktyg, men det är ändå bra att investera i en bra väska, gärna en ryggsäck. I en ryggsäck är det digitala verktyget bättre skyddat än i en axelväska som hänger och slänger, och det är bättre för din rygg om du behöver bära mycket. Du kommer säkert också att ha Idrott och hälsa under delar av din gymnasietid och behöver en väska för att kunna ta idrottskläder och skor i.

En del av den utrustning jag gått igenom ovan har du säkert redan hemma, men om du ska köpa allt nytt kommer du att få lägga någonstans mellan 200 och 500kr, beroende på din ambitionsnivå.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok