Elevrådet - Hur man impar på lärarna

Första intrycket är enormt viktigt när man träffar en ny person och kan avgöra hur ens relation utvecklas. Det här blogginlägget ger dig några enkla knep för att ge ett professionellt intryck och impa på dina lärare, utan att fjäska.

"Redan de gamla grekerna" låter rätt klyschigt, men i det här fallet är det sant. Och precis som varje YouTuber vet är det viktigt vilken image man skapar för sig själv. Redan de gamla grekiska retorikerna undervisade om vikten av att göra ett gott intryck för att få människor på sin sida för att kunna övertyga dem. Det handlar inte om att bli någon man man inte är eller att fejka, utan att visa fram sina bästa sidor. Och det handlar heller inte om vilka kläder man har, utan hur man bemöter sina medmänniskor.

5. Var hjälpsam!

Håll upp dörren åt den som kommer efter; plocka upp det någon tappar; låna ut en penna; erbjud hjälp till någon som verkar tycka det är svårt. Var uppmärksam på din omgivning i stället för att automatiskt kolla meddelande på telefonen. Verkar någon leta efter något? Fråga om du kan hjälpa till! Tänd lampan om det är mörkt, öppna fönstret om det är varmt, ta med dig skräpet från bänken även om det inte är du som lagt det där. Det är de små sakerna som gör att folk tycker att man är en hyvens person.

4. Ställ smarta frågor!

Lärare ÄLSKAR när elever ställer frågor som visar att de är intresserade och vill veta mer om det man jobbar med! Att ställa frågor är också ett superbra sätt att lära sig effektivt när man pluggar tillsammans (se ett senare inlägg om hur man pluggar). Var dock försiktig: Lärare HATAR när elever ställer frågor på exakt samma saker som de precis sagt, som står på tavlan eller är fakta som du skulle ha läst för att förbereda dig. Om du är osäker på något så ställ frågan smart: "Ursäkta, men vad sa du precis att demografi är?" eller "Fattade jag rätt att en metafor är typ samma som liknelse?"

3. Var artig!

Ta ögonkontakt och hälsa på lärare och övrig personal. Träng dig inte förbi även om du har bråttom, utan att be om ursäkt. Var tyst när någon annan pratar i klassrummet och avbryt inte. Säg tack, varsågod och be om ursäkt om du är sen. Det handlar bara om att behandla andra som man själv vill bli behandlad: Ingen vill bli ignorerad, knuffad eller känna sig osynlig; inte lärare och inte dina kompisar.

2. Se skolan som en arbetsplats!

Skolan är Sveriges största arbetsplats och arbetsmiljölagen om ljud, ljus, luft och säkerhet gäller för både elever och lärare. En bra arbetsmiljö är en förutsättning för att man ska kunna göra ett bra jobb. Alla på en arbetsplats är ansvariga för arbetsmiljön även om det är "chefen" som är ytterst ansvarig. För att det ska funka i skolan behöver alla, lärare OCH elever, hålla nere ljudnivån så alla kan koncentrera sig, använda lokalerna på rätt sätt (dvs plugga i studiehallen och umgås i uppehållsrummet), ställa i ordning efter sig så att inte möbler utgör en säkerhetsrisk vid utrymning och att det är trevligt för de som kommer efter.

1. Kom i tid och var förberedd!

Den tid som står på schemat är när lektionen börjar. Sträva efter att vara utanför klassrummet ett par minuter före starttiden och ha med dig det material du behöver från början. Undersökningar har visat att massor av lektionstid går åt i onödan för att elever kommer sent, inte har med sig rätt utrustning eller helt enkelt inte är beredda på att starta lektionen. Ingenting gör en lärare mer negativ än att eleverna inte är förberedda. I förlängningen leder det till att alla elever får mindre undervisningstid och mindre effektivt lärande, vilket kan påverka betygen. Acceptera inte att några stör allas lärande, utan gör DITT bästa för att alla ska få så bra utbyte av tiden i skolan som möjligt.

Tips: Orka plugga på YouTube är en superkanal!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Inspelningsverktyg till ChromeBook

Classroomscreen - ett sätt att strukturera lektionen

Recension av Wallbergs Lektionsdesign - en handbok